U bent hier:

Masterclass 'Redactiesommen' - voorjaar 2024

VOL! Op 13 mei en 7 juni is de volgende masterclass. Klik hier om je in te schrijven.

Aanpakken en begeleiding van redactiesommen, verhaalsommen en contextopgaven.

Inhoud
In deze masterclass belicht rekenpedagoog Drs. Ingrid Wensveen de vaardigheden die nodig zijn om verhaalsommen succesvol op te lossen. De verschillende soorten redactiesommen worden op een rijtje gezet en er worden verschillende begeleidingstechnieken rond rekenbeleving, voorstellingsvermogen en rekeninzicht aangereikt. Aan de hand van casuïstiek leer je concreet hoe dit in zijn werk gaat, oefen je met filmfragmenten, ontwerp je zelf een aanpak voor je rekenzwakke leerling die je in een oefenopdracht uitprobeert.

Achtergrond / visie
Rekenzwakke leerlingen lopen makkelijk vast tijdens het oplossen van verhaalsommen en dat is best logisch als je bedenkt dat het hierbij gaat om direct probleemoplossende vaardigheden. Er bestaan allerlei stappenplannen die gericht zijn op het structureren van de aanpak van de leerling (Lees het verhaal twee keer. Wat doe je eerst? enz.)

Zo’n schema gaat voorbij aan de rekenbeleving, het begrijpen van de tekst en het leggen van wiskundige verbanden, die ook het rekenproces en de correcte uitkomst beïnvloeden.

Het rekenen in context biedt juist de mogelijkheid om aandacht te besteden aan het voorstellingsvermogen, de (reken)taal en het rekeninzicht van je leerling. Hierdoor neemt de kans toe dat je leerling de volgende keer eenzelfde redactiesom zelfstandig kan oplossen.  

Doelgroep
Deze masterclass is bedoeld voor remedial teachers, leerkrachten, pedagogen en IB-ers die in de schoolpraktijk werken met rekenzwakke leerlingen. Verwacht wordt dat de deelnemers enigszins bekend zijn met de didactiek en diagnostiek van rekenproblemen.

Cursusdata
Vrijdagen 19 en 26 januari 2024 van 10.00 - 13.00 uur in Bunnik (incl. lunch met heerlijke broodjes na afloop).

Studiebelasting
De masterclass omvat twee ochtenden (twee keer 3 uur), een take-home-opdracht (3 uur inclusief voorbereiding, uitvoering) en een persoonlijk online consult met de trainer. Totaal 10 uur.

Accreditatie
In het kader van de LBRT Herregistratie zijn 10 accreditatiepunten toegekend aan de masterclass.

Trainer: drs. Ingrid Wensveen MA
Ingrid Wensveen is pedagoog, Rekenspecialist (ERWD, Master SEN) en trainer. Dagelijks is zij bezig met het motiveren van leerlingen en collega's in de vorm van onderzoek, begeleiding, advies, nascholing, training, coaching, supervisie, online consult en gastcolleges. www.rekenpraktijk.nl 

Kosten
€ 395,- | LBRT leden krijgen € 120,- korting en betalen €275,-