U bent hier:

Online Workshop 'Rekenen is leuk met Numicon' - voorjaar 2024

LBRT leden krijgen de kans zich te scholen in de wetenschappelijk bewezen methode van Numicon.Onderzoek (Oxford University) wijst uit dat Numicon de prestaties van kinderen op alle rekenwiskundige onderdelen verhoogt en kinderen krijgen weer plezier in rekenen!
De rekenmethode neemt kinderen spelenderwijs mee van het ‘ordenen’ naar het ‘leren rekenen’. Het materiaal van Numicon maakt getallen concreet omdat leerlingen de getallen letterlijk kunnen zien en voelen. De methode toont positieve effecten voor de meest zwakke rekenaars in zowel regulier als speciaal onderwijs. LBRT Accreditatie: totaal 17 punten. De onderzoeken zijn vindbaar op Oxford University Press.

Online workshop: ‘Rekenen is leuk met Numicon’
Doel: je leert met welke gestructureerde rekenmaterialen de methode Numicon werkt en leert het in de basis in te zetten.

Doelgroep: Remedial teachers, leerkrachten, individuele begeleiders, leerkrachtondersteuners met kennis van het rekenonderwijs

Studiebelasting
Lezen van de bijgeleverde literatuur: 1 uur, Contactmoment digitaal: 1,5 uur. 

Verplichte literatuur:

  • Van Doesburg, A., De Rooij, I. & Van Schie, S.(2020). Rekenen met concrete materialen. JSW, 2020(4), 12-15.
  • Van Doesburg, A., De Rooij, I. & Van Schie, S.(2021). Rekenen-wiskunde is en blijft een uitdagend gesprek. Volgens Bartjens, 2021(41), 24-28

Aanbevolen literatuur:
Numicon Research impact studies 2011 Data (bijgeleverd)

Accreditatiepunten: 3

Datum:  Woensdag 6 maart 19.30 - 21.00 (online)

Kosten: € 135,- / LBRT leden krijgen € 35,- korting en betalen €100,- 

 

Meer informatie:

Numicon, rekenmethode:
Numicon is een op onderzoek gebaseerd reguliere rekenmethode uit Groot Brittannië. De rekenmethode is ontwikkeld door Ruth Atkinson, Rachel Hassain, Romey Tacon en Tony Wing. Zij zijn verbonden aan Oxford University. De handleidingen Brede Basis (jonge kind) en Remediërend Rekenen zijn in 2019 en 2022 vertaald naar het Nederlands door de rekenspecialisten van het SSOE in Eindhoven. Hiervoor heeft Oxford University goedkeuring gegeven.

De rekenmethode Numicon helpt bij het aanleren en leren van alle aspecten van rekenwiskunde. Hierbij wordt een grondig begrip, versterkte vaardigheden gerealiseerd en autonomie versterkt. Via een actieve onderzoekende houding, waarbij probleemoplossend denken centraal staat en met behulp van gestructureerde rekenmaterialen, leren kinderen met vertrouwen rekenwiskundig te redeneren en te communiceren.

Numicon is voor zowel het regulier onderwijs als voor het onderwijs aan kinderen die moeite ondervinden met het leren van rekenwiskunde (inclusief kinderen met bijzondere onderwijsbehoeften en beperkingen) geschikt.

De onderzoeken naar het effect van de methode zijn vindbaar bij de Oxford University Press. Via deze Link.