Deze e-mail online lezen

 
 

Hierbij ontvang je de LBRT nieuwsbrief van april… en wat een NIEUWS willen we met jullie delen. Nieuwsgierig? Lees snel mee! Mocht je vragen of opmerkingen hebben, laat het ons dan gerust weten! Stuur een mail naar bureau@lbrt.nl

 
 
 
 

NIEUWE LBRT WEBSITE LIVE!

Vanaf nu is de nieuwe website van de LBRT te bezoeken voor leden! Nieuw is het eigen profiel waar je na inloggen je eigen gegevens kan beheren en de RT materialenmarkt. Natuurlijk gaat zo’n groot ICT project ook met de nodige kinderziektes gepaard, we hopen op jullie begrip daarvoor. Vandaag ontvang je een andere mail met je nieuwe inloggegevens. Neem vooral nu al een kijkje:

 • Bij je profiel kun je je eigen gegevens beheren, facturen vanaf april 2023 downloaden, je opleidingen toevoegen, je aanmelden voor cursussen en een pasfoto uploaden. Onder je eigen gegevens staat een handleiding, waar je uitleg kan vinden over het beheer van je eigen gegevens.
 • Bij de agenda vind je alle activiteiten die de LBRT organiseert, waaronder de cursussen van de LBRT Academie.
 • Op de RT Materialenmarkt plaats je eenvoudig en betrouwbaar je boeken of materialen te koop in het ledengedeelte.
 • Onder publicaties vind je het actuele nieuws, alle nieuwsbrieven, Tijdschriften voor Remedial Teaching, persberichten en best practices terug.
 • Vind een RT’er: Alle expertises van de LBRT geregistreerde leden zijn hier gemakkelijk op te vragen. Een handig kaartje van Nederland laat scholen en ouders zien waar de dichtstbijzijnde remedial teacher te vinden is. Ook de leden die de Bartiméus cursus – Begeleider Visusproblemen hebben gevolgd zijn hier vindbaar.

Ben je LBRT geregistreerd of heb je de cursus Begeleider Visusproblemen gevolgd? Vul dan vooral je eigen praktijkgegevens in; deze worden gepubliceerd op de website en daarmee ben je vindbaar voor ouders en scholen.

Wil je met je eigen praktijk ook vindbaar zijn op de nieuwe website? START MET DE LBRT BASISREGISTRATIE!

Om in aanmerking te komen voor de LBRT BASISREGISTRATIE gelden de volgende voorwaarden:

 • Opleiding: OF een Master (S)EN diploma behaald met ten minste 3 modules op het gebied van leren OF een Post HBO opleiding in combinatie met een (LB)RT cursus;
 • Tenminste 200 uur werkervaring als remedial teacher;
 • Recente VOG (verklaring omtrent gedrag);
 • Met de LBRT Registratie word je opgenomen in het kwaliteitsregister op de website van de LBRT. Het heeft een geldigheidsduur van vijf jaar. Voor meer informatie over het LBRT Kwaliteitsregister, voorwaarden en kosten kijk je hier. Voldoe je aan de voorwaarden? Meld je aan!
 
 
 
 

ALV 2023

Begin april heeft de LBRT ALV online plaatsgevonden. Op de agenda stond o.a een aanpassing in de LBRT Kwaliteitsregistratie, namelijk het herinvoeren van de naam LBRT Basisregistratie en verruiming en verbreding van de opleidingseisen om in aanmerking te komen voor registratie. Ook met een Post HBO opleiding, al dan niet gecombineerd met andere (LB)RT cursussen, in aanmerking voor de LBRT Basisregistratie. Op de ALV ook aandacht voor herstructurering van de regio’s. In plaats van de 16 regio’s gaan we werken met 5 grote regio’s, die op het gebied van financiën, administratie en communicatie ondersteund worden door het bureau. Daarnaast starten we een nieuwe commissie LBRT webinars die landelijke webinars gaat organiseren. De LBRT gaat ontmoetingen faciliteren door op lokaal of op interessegebied leden met elkaar in contact te brengen. Alle voorstellen op de ALV zijn goedgekeurd. Wil je de laatste ALV stukken lezen? Je vindt ze hier. Grote dank aan iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan de ALV. Ook heel erg veel dank aan de leden die zich hebben gemeld om vrijwillig taken voor de LBRT te verrichten! Samen zijn we de LBRT!

 
 
 
 

LBRT Academie

In mei en juni staan weer nieuwe masterclasses op het programma zoals:

 • Masterclasses Begrijpend Lezen - In deze Masterclass gaan we dieper in op de belangrijke pijlers van begrijpend lezen en maken we de praktische vertaalslag voor jouw werkomgeving op school of in je praktijk. Je gaat zonder methode aan de slag met rijke teksten rondom een thema voor jouw leerlingen. Hierbij nemen we belangrijke aandachtspunten mee zoals: aandacht voor technisch lezen, achtergrondkennis en woordenschat en vooral hoe je tot diep lezen komt.   
 • Masterclass Grove Motoriek, leren testen en interveniëren - Een goede motoriek is essentieel voor een gezonde ontwikkeling van een kind. Kinderen ervaren via bewegen concreet en direct allerlei begrippen en processen. Bewegen helpt de ontwikkeling van taal en sociale vaardigheden en executieve functies en heeft effect op schoolresultaten. Wat nu als de grove motoriek niet zo goed ontwikkeld is? En wanneer zet je welke interventie in? Dat en meer leer je in deze masterclass!
 • Webinar Dyscalculie - In dit webinar maak je kort kennis met dyscalculie. Wat is dyscalculie? Hoe herken je het bij een kind? Hoe ondersteun je zo'n leerling het beste? In het onderwijs is hierover onvoldoende bekend. En dat doet de kinderen met dyscalculie veel schade. "In elke elke klas zit er wel een", schreef hoogleraar Annemie Desoete al vele jaren geleden in het tijdschrift Volgens Bartjens. Maar op veel scholen zitten die kinderen nog steeds onder de radar. Remedial Teachers kunnen helpen dit te veranderen.
 • Masterclass Rekencoach - Werk jij als remedial teacher, leerkracht, pedagoog of IB-er met rekenzwakke leerlingen en wil je leren hoe je de leerling zo effectief mogelijk kunt laten profiteren van jouw begeleiding waardoor hij/zij zelfstandig verder kan? In deze masterclass krijg je inzichten in jouw rol als rekencoach en vergroot je jouw deskundigheid en vaardigheden. 
 • Cursus Eigen Praktijk – Wil jij je eigen Remedial Teaching praktijk gaan opstarten? Of ben je op zoek naar handvaten om je praktijk nog beter neer te zetten? Dan is de cursus ‘Eigen Praktijk’ van de LBRT echt wat voor jou! In 3 online Webinars en een intervisiebijeenkomst op ons bureau in Bunnik kom je alles te weten over wat er komt kijken bij het opstarten en runnen van een eigen Remedial Teaching praktijk. Na het volgen van deze cursus ben je in staat een veilig kinddossier op te stellen, en weet je alles over privacy (AVG), het opzetten van een degelijke administratie, professionalisering en netwerken.
 • Cursus Beleid voor rekenen en dyscalculie en Taal en dyslexieDe remedial teacher en andere ondersteuners/begeleiders in het primair en voortgezet onderwijs (po, vo en mbo) worden regelmatig geconfronteerd met leerlingen die zich het lees- en spellingproces of de rekenvaardigheid onvoldoende eigen maken. Daar wil jij op schoolniveau toch veranderingen in aanbrengen? Ben je op zoek naar een sterke inhoudelijke cursus waarin je wordt meegenomen in alle belangrijke beleidsaspecten van taal en/of rekenen? Dan ben je bij de LBRT aan het juiste adres! In deze cursus leer je stap voor stap hoe je een beleidsplan voor Lezen, Spelling en Dyslexie of Rekenen moet opstellen.

Na de zomervakantie staan Masterclasses als Zorg voor Dyscalculie en Behandelaar visusproblemen, in samenwerking met expertisecentrum Bartiméus gepland. Natuurlijk organiseren we in het najaar weer de succesvolle cursussen over Lezen, Spelling en Dyslexie en Specialist ERWD, Schrijven van een Handelingsplan en Eigen Praktijk. De planning volgt, houd daarvoor onze website in de gaten.

De bijeenkomsten zijn toegankelijk voor leden en niet-leden. Uiteraard ontvang je als LBRT lid korting. Check ons aanbod ook op onderwijsplatform oo.nl

 
 
 
 

TIP! Gratis download Didactief publicatie Gedrag in de school

Gedrag van leerlingen is bepalend voor hoeveel ze leren. Bovendien bepaalt een fijne omgang met leerlingen in hoge mate je werkplezier. Gelukkig kun je invloed uitoefenen op hun gedrag. Het boek Gedrag in de school - Praktische inzichten uit onderzoek over omgaan met leerlingen in het po, helpt daarbij. In 18 publicaties uit de (inter)nationale literatuur wordt besproken hoe gewerkt kan worden aan gewenst gedrag en fijne relaties in de klas. Elk hoofdstuk bevat bovendien tips om verder te lezen, voorzien van handige qr-codes. Te bestellen voor € 19,95 hier. Hier gratis te downloaden.

 
TIP! Gratis download Didactief publicatie Gedrag in de school
 
 
 
 

VO - Alternatieven Signaleringsinstrument Dyslexie

Veel vo-scholen maken nog gebruik van het Signaleringsinstrument Dyslexie VO. Omdat de normen inmiddels verouderd zijn, raadt Dyslexie Centraal aan om op zoek te gaan naar een alternatief. Dit kan met een toets, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Lees hier meer.

 
 
 
 

VO webinar Dyslexie

Dyslexie Centraal heeft in maart een Webinar Aanpak van lees- en/of spellingproblemen en dyslexie georganiseerd met aandacht voor: gespreksvoering met leerlingen, inzetten van dyslexiehulpmiddelen, visuele ondersteuning bij grammatica van moderne vreemde talen en een brede schoolaanpak. Het webinar is binnenkort op Dyslexie Centraal terug te kijken. Heb je interesse in verdiepende bijeenkomsten rondom dit thema? Meld je dan nu aan voor het intervisietraject ‘Grip op Dyslexie in het vo’. Lees meer hier.

 
 
 
 

LBRT acties!

 • Boom test onderwijs ontwikkelt tests, toetsen en boeken voor onderwijsprofessionals. Voor LBRT leden is een speciale pagina gemaakt met het aanbod waar je 10% korting op krijgt.  De kortingscode LBRTledenkorting voeg je toe in de winkelwagen. Je vindt het aanbod op hun website.
 • LBRT leden ontvangen altijd korting en kunnen gratis proeflicenties afsluiten bij Schoolsupport. Bijvoorbeeld voor Bareka en Rekensprint online. Op de speciale LBRT pagina van Schoolsupport vind je meer informatie.
 
 
 
 

Column Ijole van Gelder

Als ik een nieuwe leerling ga begeleiden, vind ik dat ook zelf altijd een beetje ´spannend´. Een goede kennismaking is daarom essentieel. Dit doe ik het liefst bij de leerling thuis. Bij voorkeur met een ouder erbij. Lekker vertrouwd in de eigen omgeving voor het kind. Soms geeft zo´n thuisbezoek mij ook wat extra informatie over hoe het er thuis aan toe gaat. Daardoor kan ik mijn begeleiding (en verwachting) ook beter afstemmen op het kind, met meer kans op resultaat.

Lees meer.....

 
 
 
 

Advertentie

Blind leren typen voor élk kind!

Werk je met kinderen die baat zouden hebben bij het blind leren typen, maar vind je dat met de bestaande typeprogramma's niet altijd zo vanzelfsprekend? Typ10 is een vernieuwende typemethode die speciaal aandacht heeft voor kinderen met leer- en ontwikkelingsstoornissen zoals dyslexie, DCD, ASS, AD(H)D of TOS. Hiermee leer je kinderen zonder (tijds)druk of frustratie op een speelse manier blind typen.  

Meld je aan voor een gratis online infosessie 

 
 
 
 
Tijdschrift voor Remedial Teaching
 

Tijdschrift voor Remedial Teaching

Deze week valt Tijdschrift voor Remedial Teaching 2 op de mat. Hierin een prachtig interview met Ria Kleijnen over het belang van preventieve dyslexiezorg. Ook lees je over angst bij kinderen, gaan we in op de 4-Vaardighedentest om de grove motoriek van leerlingen te testen en staat er een achtergrondartikel in over hoe het schrijven het leren van taal en vakinhoud kan stimuleren.

 
 
 
 

Vriendenactie (t/m 31 mei aanstaande)

Geef een jaarabonnement op TvRT cadeau en ontvang GRATIS de link naar het webinar Begrijpend Lezen, de basis van Annemarie Laseur. Stuur een mail met daarin de naw-gegevens naar bureau@lbrt.nl o.v.v. vriendenactie mei. Je vriend krijgt dan het nieuwste tijdschrift toegestuurd en jij ontvangt de voucher per mail.

 
 
 
 

Meer informatie

 • Het bureau van de LBRT is in verband met de meivakantie gesloten van 21 april tot en met 8 mei 2023.
 • Telefonisch spreekuur. Bereikbaar van dinsdag t/m donderdag 9.00 tot 11.00 uur op 030-657 1020.
 • Social Media: LBRT deelt op Social Media, Facebook, LinkedIn en Instagram direct nieuw beschikbare informatie: LBRT Facebook en LBRT LinkedIn en LBRT Instagram en Twitter.
 
 
 
 

Delen van successen

Wil je je ervaringen delen en meedoen aan de LBRT Best Practice van de week of heb je een onderwerp dat je zou willen delen via een LBRT webinar? Neem contact met ons op via bureau@lbrt.nl of via alle andere hierboven genoemde kanalen.