U bent hier:

Masterclass 'Begrijpend Lezen' - najaar 2024

In het webinar 'Goed (begrijpend) leesonderwijs - de basis' wordt informatie gedeeld over de nieuwste inzichten voor begrijpend lezen. Deze inzichten hebben echter ook gevolgen in hoe je in de omgaat met zwakke lezers. Hoe je dat doet op school, in de klas en in de RT leer je in deze masterclass.

We gaan dieper in op de belangrijke pijlers van begrijpend lezen, maar we maken ook de praktische vertaalslag voor jouw werkomgeving op school of in je praktijk. Je gaat zonder methode aan de slag met rijke teksten rondom een thema voor jouw leerlingen. Hierbij nemen we belangrijke aandachtspunten mee zoals: aandacht voor technisch lezen, achtergrondkennis en woordenschat en vooral hoe je tot diep lezen komt.  

Doelgroep
Deze masterclass is bedoeld voor leerkrachten, taal-leesspecialisten, remedial teachers, pedagogen en IB-ers die in de schoolpraktijk werken met leerlingen die moeite hebben met (begrijpend) lezen. Voor zowel PO als VO.

Docent: Annemarie Laseur MSEN
Annemarie is sinds 2012 werkzaam als remedial teacher. Op dit moment verzorgt ze arrangementen op verschillende basisscholen. Daarnaast traint ze schoolteams met het verbeteren en implementeren van het onderwijs in (begrijpend) lezen en is ze betrokken bij de ontwikkeling van Blink Lezen. 

Data:
Alle bijeenkomsten vinden plaats in Bunnik.

  • 1e bijeenkomst: zaterdag 5 oktober 2024 van 10.00 tot 13.30 uur.
  • 2e bijeenkomst: zaterdag 9 november 2024 van 10:00 tot 13:30 uur. 

Inclusief lunch met heerlijke broodjes na afloop.

Studiebelasting:
De masterclass omvat 2 lesochtenden, het bestuderen van de literatuur en een huiswerkopdracht die gepresenteerd wordt. In totaal bevat de masterclass 10 uren studiebelasting.
Er wordt aangeraden het webinar over ‘Goed (begrijpend) leesonderwijs – de basis' vooraf te volgen. (Deze wordt o.a. gegeven op 19 september om 19.30 uur. Je kan je hier inschrijven.)

Opdracht:
Na de 1e bijeenkomst wordt een opdracht meegegeven die gepresenteerd zal worden bij de 2e bijeenkomst. Je onderzoekt hoe er aangesloten kan worden bij thema's die actueel zijn binnen de school met rijke teksten en literatuur. Deze opdracht is nodig om de masterclass af te ronden.

Lesmateriaal:
De docent levert lesmateriaal tijdens de masterclass stapsgewijs, zodat je de lesstof gemakkelijk kunt opnemen en onthouden. De lesmaterialen zijn up-to-date, hierdoor heb je altijd de meest actuele kennis in huis. Het boek Rijke Taal of Rijke Taal in het V(M)BO van Erna van Koeven en Anneke Smits vormt het fundament van de Masterclass. In de training wordt voldoende literatuur/artikelen gedeeld waar men ook mee aan de slag kan. 
Als voorbereiding wordt verwacht dat je een eigen (jeugd)boek mee neemt (bij voorkeur passend bij de doelgroep waar je mee werkt). Het kan zijn een boek dat je recent hebt gelezen, maar het kan ook een boek zijn waar je fijne herinneringen aan hebt. Je krijgt 2 minuten de tijd om te vertellen waarom dit boek belangrijk voor jou is. Wat zegt de inhoud over je? Waarom raakt dit boek jou? Wat herken je juist wel of niet van de hoofdpersoon?

Accreditatie
In het kader van de LBRT herregistratie zijn 10 accreditatiepunten toegekend aan de masterclass. Certificaten worden binnen 3 weken na voltooiing van de masterclass verstuurd. 

Locatie
LBRT Bureau, Kosterijland 7, 3981 AJ Bunnik.

Kosten
€ 425,- | Leden van de LBRT krijgen een ledenkorting van € 130,- en betalen €295,-
Nog geen lid? Klik hier om lid te worden. Vaak haal je de kosten van een lidmaatschap er met 1 cursus al uit.

Voor eventuele vragen of opmerkingen, kun je een e-mailbericht sturen naar: bureau@lbrt.nl