Artikel
Interessant in het land - 33/1
Kleuters met een Ontwikkelingsvoorsprong - 33/1
**Samenvatting:** Kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong zijn er in vele vormen: opvallend slim of juist onzichtbaar aangepast. Ze vragen om een scherp oog en kennis van professionals én ouders om signalen goed te duiden. Zonder die kennis kunnen hun behoeften verkeerd geïnterpreteerd worden, met ondervraging, faalangst of gedragsproblemen als gevolg. Kenmerkend zijn o.a. een kritische houding, sterke gevoeligheid, perfectionisme en een rechtvaardigheidsgevoel. Veel kleuters raken gefrustreerd als het aanbod hen niet uitdaagt. Observeren, in gesprek met ouders én een passende leerroute zijn cruciaal. Peergroepjes, creatief aanbod en emotionele begeleiding maken een wereld van verschil. Voor leerkrachten is kennis, ondersteuning en samenwerking essentieel. Want: een kind dat gezien wordt, bloeit op.
Letterplezier - 33/1
Van middeleeuwse kloosterscholen tot moderne kinderkamers: het abc-boek heeft een lange en rijke geschiedenis. Ooit bedoeld om kinderen het alfabet en religieuze waarden bij te brengen, groeide het uit tot een speelse viering van taal. Met de komst van de klankmethode verschoof de focus van letters naar klanken – een aanpak die nog altijd terugkomt in boeken als *Kijk mijn letter* of *Aap zoekt een woord*. Hedendaagse abc-boeken zijn er voor alle leeftijden en doelen: van peuters die hun eerste letters herkennen tot oudere kinderen die zich verliezen in de beeldrijke werelden van Dematons en Schamp. Of het nu om alfabet of klank draait, een goed abc-boek maakt letters magisch – en dat is precies wat kinderen nodig hebben die worstelen met lezen.
Meertaligheid in de praktijk - 33/1
Veel meertalige leerlingen worstelen met begrijpend lezen, mede doordat lesmateriaal vaak leunt op Nederlandstalige en cultureel specifieke voorkennis. Hoe kan de remedial teacher daarin het verschil maken? Door de vier bouwstenen van Effectief Leesonderwijs slim toe te passen op meertalige leerlingen. Denk aan thematisch werken vanuit hun leefwereld, rijke teksten koppelen aan visuele ondersteuning, het hardop verwoorden van denkprocessen, en het gebruik van formatieve toetsvormen waarin ook de thuistaal een plek krijgt. Zo benut je taaldiversiteit als kracht en maak je begrijpend lezen inclusiever én effectiever.
Mijn bedrijf - 33/1
Als zelfstandig remedial teacher is het slim om op de hoogte te blijven van financiële en fiscale ontwikkelingen. Dit overzicht zet alles voor je op een rij. Zo krijg je als startende praktijk gratis hulp van de Belastingdienst via webinars. Ook vind je slimme spaarstrategieën en lees je hoe de reiskostenvergoeding in het onderwijs per 2025 stijgt. De nieuwe cao VO bevat bovendien een loonsverhoging van 4,9%. Verder worden de belastingschijven aangepast en verruimt de Werkkostenregeling (WKR), wat kansen biedt voor wie personeel heeft of samenwerkt met scholen. Pensioenopbouw via de drie pijlers komt aan bod – vooral relevant voor zzp’ers – én er wordt vooruitgeblikt op de mogelijke verplichte AOV vanaf 2027. Kortom: praktische informatie én strategische tips voor iedereen met een praktijk in of rond het onderwijs.
Mijn schuld! - 33/1
Mind wandering: waarom onze gedachten graag dwalen - 33/1
Je leest een boek en ineens dwaal je af naar een vakantie of herinnering — zonde van je concentratie? Niet per se. Onderzoeker Myrthe Faber laat met eyetracking zien dat ‘mind wandering’ ons lezen juist kan verrijken. Dwalende gedachten zijn vaak verbonden met wat we lezen, helpen om nieuwe informatie te koppelen aan herinneringen en maken een verhaal persoonlijker. Toch is niet alle afleiding nuttig: in het verkeer kan het zelfs gevaarlijk zijn. En hoewel spontane ingevingen creatief aanvoelen, blijken ze dat lang niet altijd objectief te zijn. Creativiteit vraagt om een subtiel samenspel van loslaten én focussen. Faber en interviewer Ton Vogels benadrukken daarom het belang van reflectie: goede ideeën ontstaan vaak in de marge, maar verdienen daarna een kritische blik.
Missie geslaagd! - 33/1
Hoe help je leerlingen met leerproblemen écht verder? In dit interview deelt remedial teacher Adelien Bergman haar werkwijze: een persoonlijke kennismaking, gevolgd door een grondige onderzoeksfase en een op maat gemaakt plan van aanpak. Ze werkt intensief samen met ouders en school, evalueert regelmatig en gebruikt onder meer gesprekskaarten voor executieve functies om leerlingen zelfinzicht te geven. Breinleren en inzichten uit de neurowetenschappen spelen een steeds grotere rol in haar begeleiding. Haar aanpak blijkt effectief: zoals bij een leerling die zijn motivatie en zelfvertrouwen hervond en met succes zijn schooljaar afrondde.
Recensies - 33/1
Redactioneel 33/1
Zijn AI teksten echt zo slim? Ontdek de verschillen - 33/1
Boekrecensies van robots, scripties vol kunstmatige zinnen. AI-teksten rukken op, maar kun je ze nog onderscheiden van mensenwerk? In een originele schrijfprijsvraag wordt die vraag getest: 28 taalprofessionals lezen vier korte teksten, deels van ChatGPT, deels van Kladjes®-schrijvers. Hun oordeel? Vier op de vijf herkennen het verschil. Ze analyseren denktrant, verteltechniek en stijl, en wijzen clichématig taalgebruik, afstandelijke toon en gebrek aan verhaallijn aan als typische AI-trekken. Wat raakt, herkenbaar is en bezield aanvoelt, blijkt steevast mensenwerk. Toch is AI bezig aan een opmars die ook taalprofessionals uitdaagt. Een indringende, creatieve verkenning van de grens tussen echt en kunstmatig.
Column Marion Vliegenthart - 32/4
Dyslexieondersteuning in het voortgezet onderwijs: Effectieve tijdbesteding - 32/4
Hoge verwachtingen lonen - 32/4
Meertaligheid in de praktijk - 32/4
‘Motivatie is de grote broer van concentratie; hier heb je zelf invloed op’ - 32/4
Nieuwe start - 32/4
Omgaan met taaleigenaardigheden - 32/4
Ondersteuning bij begrijpend lezen - 32/4
Professionele groei en de kracht van remedial teaching - 32/4
Recensies - 32/4
Redactioneel - 32/4
Rekenvraagstukken in de basisschool - 32/4
Succesvol inzetten van dyslexiehulpmiddelen - 32/4
Column Marion Visser
Marion Visser weet als geen ander waar praktijk en theorie elkaar raken. Ze runt haar eigen praktijk voor remedial teaching in Rotterdam, werkt als rt’er op een vmbo-school en is opgeleid gedragsspecialist. In elke editie van het Tijdschrift voor Inclusief Onderwijs & Remedial Teaching deelt zij haar scherpe blik op het onderwijs van binnenuit. Verwacht geen beleidsjargon, maar observaties uit het klaslokaal, rake vragen en stevige opinies – altijd geschreven vanuit haar dagelijkse werk met leerlingen én collega’s.