U bent hier:

De Grote Sprong: Van basisschool naar voortgezet onderwijs - 31/4

Verenigingsnieuws

Het belang van educatief partnerschap

Het leven van een kind kent veel grote overgangsmomenten. Maar één die de kinderen zelf ongetwijfeld het meest bijblijft, is toch wel de overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. Al tijden voordat het grote moment plaatsvindt, wordt er door de kinderen naar uit gekeken, als eerste stap op weg naar meer autonomie en volwassenheid. Leerkrachten op de basisschool beginnen al vroeg met het voorbereiden van leerlingen op deze overgang. Niet alleen door het onderwijsaanbod af te stemmen op wat er in het voorgezet onderwijs verwacht wordt, maar ook door executieve functies te oefenen. In het voortgezet onderwijs moeten de leerlingen immers kunnen plannen en hun huiswerk organiseren. Ouders gaan met hun kinderen op zoek naar scholen die passen bij hun mogelijkheden, interesses en ambities. Open dagen en informatieavonden worden bezocht, en de keuze wordt zorgvuldig afgewogen. Met alle partners om het kind heen en het kind zelf wordt samengewerkt, op zoek naar de meest passende plek in het voortgezet onderwijs.

Natuurlijk brengt elke overgang uitdagingen met zich mee, maar in het bijzonder voor leerlingen met een leerstoornis kan de overgang door het tempo en het hogere niveau op het voortgezet onderwijs als erg groot ervaren worden. Een leerling met een leerstoornis die een moeilijke start ervaart in het voortgezet onderwijs, heeft extra zorg en aandacht nodig om zich succesvol aan te kunnen passen. Maatwerk is dan essentieel om de leerling te ondersteunen en aanpassingen te doen, zodat ze niet alleen succesvol de overgang maken, maar ook hun potentieel ten volle kunnen benutten. Remedial teaching kan daarbij een belangrijke rol spelen.

Remedial teachers zijn immers opgeleid om in te spelen op de specifieke behoeften van de leerling. Tegelijkertijd kan de remedial teacher helpen om de communicatie tussen, de leerling, de leraar en de ouders open te houden. Doel daarbij is kennis te delen en begrip te creëren voor de uitdagingen waar de leerling mee geconfronteerd wordt. Het eerste jaar van het VO brengt vaak een hogere mate van zelfstandig leren en complexere lesstof met zich mee. Dat vraagt veel van de executieve vaardigheden van de leerling. Soms is het nodig instructie en oefeningen aan te passen aan het niveau en het tempo van de leerling, waardoor ze beter kunnen omgaan met de nieuwe leeromgeving. Leerlingen met leerstoornissen, zoals dyslexie of ADHD, hebben behoefte aan specifieke strategieën en hulpmiddelen om te kunnen gedijen in de nieuwe omgeving. Compenserende en dispenserende maatregelen kunnen het verschil maken. Een leerling die met achterstanden naar het VO is gegaan profiteert meer van de nieuw aangeboden instructie, als door gerichte begeleiding en extra oefeningen hiaten in kennis worden aangepakt.

Het succes van remedial teaching bij het ondersteunen van leerlingen in hun eerste jaar van het VO hangt af van een nauwe samenwerking tussen remedial teachers, de mentor, de docenten, ouders en natuurlijk de leerling zelf. Juist in deze overgang is het belang van educatief partnerschap groot. De overgang van basisschool naar voortgezet onderwijs is een complexe fase, maar met de juiste steun en aandacht vinden de leerlingen en in het bijzonder de leerlingen met een leerstoornis een goede plek in het voortgezet onderwijs. Ik wens jullie allemaal een succesvol nieuw schooljaar toe, met bijzonder oog voor de leerling die je aandacht extra nodig heeft!