U bent hier:

Deze column voldoet - 31/4

Gastcolumn

Lekker dan, een column over de Voldoende Filosofie in 400 woorden... Ik schreef het boek ‘laat je niet gek maken’. Ondertussen laat ik me meer dan gek maken. Want hoe moet ik een uitgewerkt concept in 400 woorden op papier knallen? En dan ook nog een beetje pittig – het is immers geen wetenschappelijke verhandeling- en gekoppeld aan remedial teaching. Een onmogelijke opgave!

Bovendien, ik lijk gekke Henkie wel. Eerst schrijf ik een dik boek in mijn vrije tijd en als dat dan klaar is, begin ik aan artikelen en columns! Over voldoende gesproken: is dit niet te veel moeite voor te weinig opbrengst? En waarom wil ik dit dan toch?

Het stokt in mijn hoofd. Een totale schrijfblokkade. Van leren is geen sprake. Helaas, een remedial teacher is niet voorhanden, dus moet ik het doen met mijn eigen concept; de Voldoende Filosofie.

De Voldoende Filosofie begint bij het kijken naar je eigen gevoel. In dit geval is dat bovenal angst. Angst dat ik niet voldoe. Daar is de ratrace weer die in mijn oor schreeuwt, die me het gevoel geeft dat ik van alles moet en dat het nooit genoeg is. In plaats van automatisch uit te gaan van ‘beter, meer, gelukkiger, succesvoller, mooier’ zou ik uit kunnen gaan van ‘mijn eigen voldoende’, een maat die voor mij op dit moment voldoet.

Wat heb ik dan nodig? Ruimte heb ik nodig! Ik schreeuw het bijna uit. Geen beperking van 400 woorden! Toch is dat uitgaan van schaarste – máár 400 woorden. Ik kan ook uitgaan van het idee dat ‘er voldoende is’. Dan doe je het met dat wat er is. In 400 woorden kan ik geen concept maar wel een leerblokkade beschrijven. En het mooie is, dat knal ik er zo uit.

Ik voel hoe er speelruimte ontstaat. De onrust verdwijnt, het verzet en de angst ook. Mijn lijf ontspant zich, ik kan weer spelen. De vraag naar mijn verdienmodel is niet langer relevant. Ik vind het gewoon leuk om te doen en dat voldoet.

'Pas als we wezenlijk anders gaan denken gaan we wezenlijk anders doen’

In het woordenboek lees ik dat remedial ‘herstellend, genezend’ betekent. De Voldoende Filosofie geeft taal en tools om aan de ratrace te ontsnappen en op zoek te gaan naar je eigen voldoende. Dat is helend en bruikbaar voor remedial teaching. Toch kan ik me voorstellen dat je als remedial teacher meer tekst en uitleg wilt. Gelukkig ligt er dan een dik boek. Je kunt het van voor naar achter lezen, kriskras of als naslagwerk. Hoe het maar voor jou voldoet…