U bent hier:

'Motivatie stimuleren door zelfreflectie en samenwerking' - 31/4

School in praktijk

Deze editie gaan we in gesprek met Debby Merkelbach uit Prinsenbeek. Ze heeft een eigen remedial teaching praktijk aan huis “Leer-Maatje” en geeft trainingen aan leerlingen op het voortgezet onderwijs.

Wat leuk Debby dat je wilt meewerken aan dit interview. Kun je als eerste toelichten hoe jouw loopbaan in het onderwijs is verlopen?

“Na de PABO heb ik ervoor gekozen om orthopedagogiek te gaan studeren. Tijdens mijn stages werd mijn aandacht getrokken door kinderen met specifi eke leer- en gedragsmoeilijkheden en wilde ik graag meer theoretische kennis op dit gebied ontwikkelen. Uiteindelijk kwam ik erachter dat mijn hart lag bij het begeleiden van kinderen met leer- en gedragsproblemen. Via Fontys heb ik vervolgens de studie Remedial Teaching gevolgd en uiteindelijk heb ik ruim 10 jaar een goed lopende eigen praktijk gehad in mijn vorige woonplaats. Sinds 2015 wonen wij in Prinsenbeek en hier heb ik mijn remedial teaching praktijk voortgezet waarbij ik begeleiding geef aan basisschoolleerlingen en middelbare scholieren. Ook geef ik trainingen op het voortgezet onderwijs.”

Hoe ziet je week eruit?

‘Op maandag en dinsdag werk ik gedetacheerd via OPPB op een VO-school in Roosendaal. Ik geef deze dagen een leren leren training aan leerlingen op de havo en het vwo. De training die ik volgde van Annemieke Groeneveld ‘Snel  leren = leuk leren’ sloot goed aan bij de vraag vanuit de school. Ook de trainingen ‘Op weg naar de brugklas’, ‘Actief leren leren’ en de combi-training ‘Snel & Actief leren’ bied ik aan tijdens mijn lessen.”

“Op woensdag en donderdag geef ik RT in mijn praktijk aan huis. De leerlingen in mijn praktijk hebben uiteenlopende hulpvragen. Van de begeleiding aan dyslecten tot aan leerlingen met dyscalculie, ik probeer per kind te kijken hoe we het beste aan het werk kunnen gaan, waardoor het meeste resultaat geboekt kan worden. Ook begeleid ik ieder jaar middelbare scholieren die bij me komen om zich voor te bereiden op de toetsweken. Ik bied hun vaak een gedeelte van de training ‘Snel leren = leuk leren’ aan. Zoals je kunt lezen is mijn werkweek dus erg afwisselend en zijn de werkzaamheden zeer gevarieerd.”

Ons themanummer staat in het teken van pubers. Hoe bevalt het jou om met deze doelgroep te werken? Wat zijn jouw ervaringen?

“Mijn ervaring is dat ik goed met pubers kan communiceren. Ik spreek overigens liever over jong volwassenen. Het woord pubers heeft vaak een negatieve lading. Mijn contact met basisschoolleerlingen en jongvolwassenen is echt anders. Dat komt mede doordat de hersenen van jongvolwassenen verder gerijpt zijn. Ik probeer een goede band te creëren door interesse te tonen in hun belevingswereld. Dat werkt vaak goed bij leerlingen in deze leeftijd.”

“Kinderen in de basisschoolleeftijd hebben een andere aanpak nodig en hebben vaak een andere mindset. Bij basisschoolleerlingen ben ik echt als remedial teacher aan het werk en lever ik maatwerk. Tijdens de training op het voortgezet onderwijs ontwikkelen de leerlingen vaardigheden waar ze hun hele leven op kunnen terugvallen. Als de leerling zich hiervan bewust is, dan zie je ook dat de motivatie toeneemt en is het een leuke doelgroep om mee te werken.”

Hoe verloopt jouw samenwerking met scholen?

“De samenwerking met de scholen verloopt erg goed! Ik krijg tot nu toe van elke school de gevraagde documenten en het vertrouwen om met hun leerling(en) aan het werk te gaan. Ik ben gewend om vanuit mijn eigen praktijk altijd alles zelf te doen. Van intakegesprekken tot het maken van een handelingsplan en evaluaties. Bij de huidige detachering moest ik in het begin even wennen dat een ander veel doet, maar eigenlijk bevalt het erg goed om ook wat taken uit handen te geven. Verder is er altijd tijd en ruimte voor overleg en verloopt de communicatie prettig.”

Recent ben je weer geregistreerd bij de LBRT. Met welke reden heb je gekozen voor een LBRT-registratie?

“Ik heb de registratie aangevraagd om hiermee professionaliteit uit te stralen. Ik wil graag dat ouders en scholen mij kunnen vinden en dat ze de zekerheid hebben dat ik beschik over de juiste kennis. Hierdoor kan ik mij onderscheiden van bijlesbureaus en huiswerkbegeleiders die ik ook steeds meer zie ontstaan. Ik vind het ook fi jn om het logo van de LBRT op mijn website en in mijn e-mail te kunnen zetten en hiermee ook professionaliteit uit te stralen.”

De LBRT heeft een nieuwe website. Ook kun je hier als LBRT-lid een eigen profi el aanmaken. Heb je de site bekeken en wat zijn jouw ervaringen?

“Direct nadat ik de mail kreeg, heb ik de nieuwe site bekeken! Ik heb een profi el aangemaakt en ik kan gevonden worden door nieuwe ouders via de LBRT-site. Ik ben erg blij met de mogelijkheden! De site is helder en heel erg overzichtelijk. Ik vind het ook prettig dat de taal op de site begrijpelijk is voor ouders. Ik maak regelmatig in mijn praktijk mee dat een ouder met een verslag van een orthopedagoog naar mij komt en dat ik dan in eenvoudige taal uitleg wat ermee wordt bedoeld. Als remedial teacher maak je een vertaalslag van theorie naar praktijk. Dat zie ik ook terug op de site van de LBRT en dat vind ik positief.”

Tot slot, welke tip heb jij voor onderwijsprofessionals die met pubers werken?

“Niet te veel praten! Laat de motivatie vanuit de jongvolwassene zelf komen. Ik heb recent het boek ‘Motiveer en Leer’ van Pauline Jonker gelezen. Als ik de training op het VO geef, zitten de leerlingen in groepjes van vier. Ik probeer ze te stimuleren om met elkaar in gesprek te gaan en van elkaar te leren. Ook vraag ik vaak aan de leerling: ‘wat is jouw doel en hoe hard wil jij daarvoor werken?’ Dan ligt de verantwoordelijkheid bij hun en worden zij geactiveerd. Uiteindelijk bereik je op de lange termijn dan veel meer dan wanneer ik maar aan het woord blijf.”

“Ook probeer ik pubers in te laten zien hoe je ook op een andere manier je toetsen voor kunt bereiden en kunt leren. Leerlingen op het VO hebben vaak de neiging ellenlange samenvattingen te maken, terwijl een mindmap veel meer overzicht geeft in één A4-tje. Dan spreek ik soms af met een leerling: ‘oké, jij maakt een samenvatting van deze paragraaf en ik maak een mindmap’. Dan stel ik ze vervolgens een vraag over de stof. Ze zijn dan een tijd aan het zoeken in de samenvatting voordat ze het antwoord hebben gevonden, terwijl ze in de mindmap heel snel iets kunnen opzoeken. Op deze manier krijgen kinderen het inzicht hoe het anders kan en ervaren ze dit ook echt zelf. Ze komen tot de conclusie dat een mindmap veel duidelijker is en passen vaak blijvend hun leerstrategieën aan!”

Bronnen

  • www.leer-maatjeprinsenbeek.nl
  • www.studielift.nl