U bent hier:

Houd een remedial teaching traject kort, bondig en met een resultaatgerichte aanpak - 31/5

School in praktijk

Deze editie gaan we in gesprek met Carin Bakker- van Lienden. Ze is eigenaar van RT praktijk en adviesbureau Taal in Balans in Oosterbeek. Daarnaast werkt Carin als leerkracht, remedial teacher en als leesspecialist op een bassischool.

Allereerst, wat leuk dat je wilt meewerken aan de column School in Praktijk! Kun je toelichten hoe jouw loopbaan in het onderwijs tot nu toe is verlopen?

“Al van kleins af aan ging ik huppelend naar school en vond ik school het allerleukste wat er was. Ik heb altijd geroepen: “ik word juf”. En van dat plan ben ik niet meer afgeweken! Ik ben na de middelbare school naar de PABO gegaan. Al snel kon ik starten op een Woonwagenschool in Achterberg. Later fuseerde deze school met een reguliere school waar ik in de loop van de jaren voor alle groepen heb gestaan, van groep 1 tot en met groep 8. Mijn interesse ging steeds meer uit naar groep 3 en 4 en het lezen en spellen had echt mijn passie. Ik volgde tegelijkertijd veel cursussen om mij hierin verder te specialiseren. Uiteindelijk heb ik via Fontys de Master SEN Leren gevolgd, omdat ik na het volgen van alle cursussen nog steeds het gevoel had dat ik tekort schoot. De opleiding Master SEN heeft me heel veel geboden, waardoor ik vervolgens de kinderen nog beter kan ondersteunen. Op een gegeven moment werd ik door een RT praktijk gevraagd om de begeleiding van leerlingen op taal/leesgebied op te pakken. Na twee jaar besloot ik mijn eigen praktijk te starten, naast mijn werk als leerkracht en remedial teacher op basisschool De Marlijn in Oosterbeek.”

Je bent eigenaar van rt-praktijk en adviesbureau Taal in Balans. Met wat voor soort opdrachten ben je op dit moment bezig?

“Op de dagen dat ik niet op De Marlijnschool werk, ben ik op een andere school aan het coachen om het taal-, lees- en spellingsniveau te verbeteren. Ik observeer, geef tips en denk mee met de school hoe zij hun resultaten kunnen verbeteren. Via een RT-vriendin werd ik vervolgens gevraagd om bij de Zomerschool aan de slag te gaan om leerkrachten te motiveren en te coachen. Het geeft veel voldoening, zeker als je achteraf hoort dat mijn adviezen echt werken. Omdat ik nog niet zo lang geleden gestart ben met mijn eigen praktijk, heb ik nog ruimte voor het begeleiden van leerlingen in mijn praktijk. Ik hoop dan ook dat scholen, ouders en leerlingen mij steeds beter weten te vinden en mij leren kennen.”
“Naast dit alles volg ik sinds het begin van dit jaar de opleiding psychomotorisch leer- en gedragsspecialist bij Breincentrum in Wijchen. Kortom, mijn motto is dat je als mens levenslang kan blijven leren.”

'Een beetje voorlezen en lezen met een leerling kan iedereen, maar remedial teaching is echt een vak apart'

Hoe wordt de remedial teaching ingevuld op de school waar je werkzaam bent?

“We hebben twee soorten remedial teaching op school; HIK en HUK. We bieden Hulp In de Klas en Hulp Uit de Klas. HIK wordt aangevraagd door de leerkrachten. Ze hebben een hulpvraag over een leerling of een groepje leerlingen. Als remedial teacher ga ik vervolgens de groep in om met de hulpvraag aan de slag te gaan en mee te denken met de leerkracht. Bij HUK gaat een leerling of groepje leerlingen met mij mee en krijgen ze buiten de groep remedial teaching. Dit doe ik één dag per week met veel plezier. Daarnaast sta ik ook nog drie dagen voor de groep, een combinatiegroep 3/4, omdat ik het ook belangrijk vind om feeling met het onderwijs en met een groep te houden.”

Hoe bevalt de samenwerking met de diverse scholen, nu je rt ook vanuit je eigen praktijk invult?

“De scholen waar ik vanuit mijn eigen praktijk aan het werk ben, zijn scholen waar ik al personen kende. Dus via mijn netwerk ben ik hiervoor benaderd. De samenwerking bevalt goed.”
“In de periode dat ik in een andere rt-praktijk heb gewerkt, heb ik ook nauw met scholen samengewerkt. Als een leerling bij mij start, neem ik altijd contact op met de school en vraag onder andere na met wat voor methodes er gewerkt wordt. Ik vind het belangrijk dat er op een eenduidige en herkenbare manier gewerkt wordt met de leerling. Ook zorg ik ervoor dat een leerling niet dubbel getoetst wordt, dus daar maak ik afspraken over met de school. Ook bied ik de mogelijkheid om aan te sluiten bij gesprekken op school over de leerling. Ik heb tot nu toe altijd prettig samengewerkt met de diverse scholen.”

Je bent recent geregistreerd bij de LBRT. Waarom heb je hiervoor gekozen?

“De afgelopen tijd zie ik zoveel verschillende praktijken oppoppen, waarbij ik me echt afvraag: ‘gaat de begeleiding wel op de goede manier? Wordt er wel professioneel gewerkt?’ Een beetje voorlezen en lezen met een leerling kan iedereen, maar remedial teaching is echt een vak apart. Niet iedere persoon is geschikt om remedial teaching te geven denk ik. Bij de LBRT worden de eisen gesteld aan opleiding en ervaringen, dus ik vind het fijn om bij een erkende instantie geregistreerd te zijn. Ouders weten dat ze aan het goede adres zijn.”

Hoe verloopt een aanmelding van een leerling bij jouw praktijk?

“Als een leerling zich bij mij aanmeldt, start ik eerst met een intake van een uur met behulp van een vragenlijst. Ouders vullen deze lijst in. Vragen als: ‘wat is er al gebeurd op school? Wat voor resultaten zijn er tot nu toe behaald? Waar staat het kind op dit moment en wat is er nodig? Wat is de hulpvraag van ouder en van kind?’ Als er nog onvoldoende testgegevens zijn, neem ik toetsen af om het niveau te bepalen en hiaten te zoeken. Ook ga ik altijd in overleg met de school, zodat het een gezamenlijk, eenduidig pad wordt.”

Met welke materialen, toetsen en methodes werk je graag?

“Ik gebruik vaak diverse BOOM testen. Verder werk ik graag met STAAL en met Taal in Blokjes. Bij beide methoden zie je vaak snel goede resultaten. Ook ben ik fan van José Schraven. Bij haar heb ik de opleiding ‘Zo leer je kinderen lezen en spellen gevolgd’. Met haar aanpak kan het in feite niet misgaan, dat raad ik iedereen aan!”

Welke rt leerling is jou bijgebleven?

“Een tijdje geleden begeleidde ik een meisje voor begrijpend lezen. Ze was snel afgeleid en ze ging alle kanten op. Ik bood haar remedial teaching vanuit de tekstinhoud. We maakten bijvoorbeeld een woordweb en we bespraken de tekst aan de hand van de vijf W en één H vragen. Door deze aanpak kreeg ze een concreet beeld van de tekst en ging ze met grote stappen vooruit. Ook haar resultaten gingen enorm vooruit. Echter, de volgende periode zakten haar resultaten weer in. We vroegen ons echt af wat er aan de hand was! Uiteindelijk vertelde het meisje dat haar leerkracht niet had gezegd dat ze in de klas ook volgens het aangeleerde stappenplan aan de slag mocht gaan met begrijpend lezen. We hebben daarna de transfer met de klas gemaakt en afgesproken dat ze dit ook in de klas ging toepassen. Vervolgens gingen de resultaten weer enorm omhoog en was het meisje echt verder geholpen op het gebied van begrijpend lezen. Als ze dit vast blijft houden, dan komt zij er wel.”
“Ik ben ook echt van mening dat remedial teaching een tijdelijk karakter moet hebben. Je zet het in en op een gegeven moment moeten kinderen de aanpak zelf toepassen en vasthouden. Als een leerling jarenlang rt krijgt, dan klopt naar mijn mening de aanpak niet. Remedial teaching hoort kort en bondig te zijn met een resultaatgerichte aanpak. Het is per leerling altijd zoeken in het begin naar de juiste ingang, maar uiteindelijk ben ik van mening dat iedereen wil en kan leren met de juiste begeleiding!”