In maart werd na analyse van de nieuwste cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) duidelijk dat scholieren uit rijkere gemeentes veel beter presteren dan kinderen in armere regio’s (Nuiten, 2024).
Eén van de redenen hiervoor ligt in het vermogen van welvarende ouders om gebruik te maken van commerciële bijlesdiensten. Dit heeft grote gevolgen voor de kansengelijkheid, kinderen van rijkere ouders krijgen zo steeds meer kansen. Kansen die in het huidig onderwijssysteem voor kinderen met minder rijke ouders niet zijn weggelegd. Zo bepaalt de draagkracht van je ouder steeds meer de mate waarin jij als leerling kunt profiteren van het onderwijs.
Concreet is dat ook meetbaar; de omvang van de commerciële bijles groeit enorm. CBS becijferde dat in vijf jaar tijd de markt voor het schaduwonderwijs groeide van 320 miljoen in 2017, naar 472 miljoen in 2022 (CBS, 2024). De minister van Onderwijs stelt vraagtekens bij de veelvuldige inzet van commerciële bijlessen en tentamentrainingen. Met als belangrijkste reden dat bijles voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn.
Naast het probleem van kansengelijkheid is er nog een ander probleem. De kwaliteit van de diverse commerciële bijlesbureaus is immer niet gegarandeerd. Door het ontbreken van een keurmerk kan de ouder moeilijk beoordelen wat de professionaliteit is van de bijlesgever.
Al geruime tijd pleit Stichting Leergeld Amsterdam voor de invoering van een keurmerk waarmee de kwaliteit van aanbieders in het schaduwonderwijs kan worden gemeten (Khaddari, 2024). Middelbare scholen werken regelmatig met commerciële bijlesbureaus samen die gevestigd zijn in de school zelf. Steeds vaker merken scholen dat de kwaliteit daarvan niet constant is. De bijlesgevers wisselen snel en er wordt veelvuldig gewerkt met studenten. Lang niet altijd zijn de bijlesgevers opgeleid in het vak dat ze geven, laat staan dat ze kennis hebben van leerproblemen en didactiek. Dus zien we enerzijds het probleem dat deze bureaus niet bijdragen aan kansengelijkheid, terwijl anderzijds degenen die wel met deze bureaus in zee gaan, geen gegarandeerde kwaliteit ervaren.
Om te zoeken naar oplossingen is het belangrijk om eerst zicht te krijgen in wat de beweegredenen van ouders zijn om hun heil te zoeken in commerciële bijlesbureaus. Ouders willen allereerst graag het beste voor hun kind en bijdragen aan de kans van slagen van het kind. Zorgen over de onderwijskwaliteit zijn de afgelopen jaren toegenomen, getuige de diverse publicaties van o.a. PISA, Inspectie van het Onderwijs over de onderwijskwaliteit. Daarnaast zijn er natuurlijk grote zorgen als gevolg van het lerarentekort. Mogelijk hebben ook de jaren van de coronapandemie bijgedragen aan lacunes in de basiskennis van leerlingen. Wat de school de leerling niet kan bieden, wordt door draagkrachtige ouders vervolgens buiten de school om ingekocht bij commerciële bijlesbureaus. Ouders blijven streven naar het vergroten van de kansen voor hun kinderen. Daarom is de vraag naar aanvullend onderwijs van ouders goed te begrijpen. Maar hoe kan dan verbeterd worden in kansengelijkheid en kwaliteit?
Remedial teacher voor kansengelijkheid
Scholen en bovenschoolse besturen hebben gelukkig weldegelijk een mogelijkheid om in te grijpen om bij te dragen aan kansengelijkheid. Scholen kunnen zorgdragen voor een remedial teacher die aan de school verbonden is. Binnen de lumpsum financiering kan er ruimte gemaakt worden om een leerspecialist aan te stellen. Een leerspecialist die kennis heeft van leerproblemen, didactiek en die leerlingen begeleidt onafhankelijk van de portemonnee van diens ouders. Een uitgelezen kans voor scholen en bovenschoolse besturen om te werken aan het verbeteren van de kansengelijkheid, inclusie en tegelijkertijd de onderwijskwaliteit.
De LBRT pleit dan ook voor gelijke kansen op scholen door iedere leerling, groep, klas en school op gelijke wijze toegang tot een leerspecialist te bieden. De remedial teacher die op school kinderen met leerproblemen kan begeleiden, leraren kan ondersteunen en de school helpt met het verhogen van de kwaliteit. Door de feedbackloop van remedial teachers die met een enkele leerling werken, naar een leraar en van daar weer naar de school. Dat is direct structureel bijdragen aan het verbeteren van onderwijskwaliteit.
LBRT Registratie als kwaliteitskeurmerk
Het probleem van de commerciële bijlesbureaus, dat er geen garantie is dat er aan bepaalde kwaliteitsnormen wordt voldaan, wordt ook op deze wijze opgelost. Want juist daarin onderscheidt de remedial teacher en leerspecialist zich die is geregistreerd bij de LBRT. In het kwaliteitsregister van de LBRT zijn alleen leerspecialisten opgenomen die voldoen aan de opleidingseisen en ervaringseisen die gesteld kunnen worden om aan professionele uitoefening van het vak te kunnen doen. Voor scholen, samenwerkingsverbanden en ouders die in zee gaan met een LBRT geregistreerd remedial teacher is er de geruststelling dat met erkende professionals gewerkt wordt.
Remedial teachers: meld je aan!
Daarom roepen we je op: Heb je zelf nog geen LBRT registratie? En voldoe je aan de voorwaarden voor opleiding en ervaring? Meld je aan voor de Basisregistratie! Daarmee onderscheiden we ons als remedial teachers mét opleiding en ervaring van de louter commerciële bijlesbureaus. Je LBRT registratie heeft dus grote voordelen voor jezelf en voor onze gehele beroepsgroep.
‘Het probleem met commerciële bijlesbureaus; er is geen garantie op kwaliteit’
Wil je ook erkend worden in je kwaliteit en vaardigheden als erkend remedial teacher? En je opdrachtgevers de garantie geven dat je werkt conform de beroepsstandaard? Reclame kunnen maken voor je praktijk terwijl je het registratie logo van de beroepsvereniging voert?
Meld je dan snel aan voor de LBRT registratie! Je vindt de voorwaarden op onze website, of stel gerust je vraag via bureau@lbrt.nl. Mocht je wil sparren over hoe je in aanmerking kan komen voor je LBRT registratie kun je ook mailen. Samen verenigd en met een kwaliteitsregister in handen, versterken we niet alleen elkaar, maar ook ons vakgebied!
Bronnen:
- CBS. (2024, maart 1). Uitgaven van huishoudens aan onderwijsondersteuning. Opgehaald van CBS: https://www.cbs.nl/nl-nl/maatwerk/2024/09/uitgaven-van-huishoudens-aan-onderwijsondersteuning
- Khaddari, R. (2024, maart 8). Weer 70 nieuwe bijlesaanbieders: ‘Onderwijs is een wedstrijd geworden’. Het Parool.
- Nuiten, D. (2024, maart 9). Hoe kunnen scholen omgaan met commerciële bijles? AD.