In deze rubriek gaat het hoofdzakelijk over de zakelijke kant van het ondernemerschap als zelfstandig remedial teacher met een eigen praktijk.
Aangifte inkomstenbelasting
Ieder jaar kun je vanaf 1 maart de aangifte inkomstenbelasting over het voorgaande kalenderjaar doen. Dit is als zelfstandige altijd ingewikkelder dan voor mensen in loondienst. Veel ondernemers werken daarom met een professionele boekhouder. Als je als startende zelfstandige je boekhouding zelf doet, dan is het in dat geval slim om vooraf te controleren of je door de Belastingdienst gezien wordt als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Want als je remedial teaching-praktijk bij de Kamer van Koophandel staat ingeschreven, betekent dat niet dat je automatisch ondernemer voor de fiscus bent. De Belastingdienst heeft een online tool ontwikkeld: de Ondernemerscheck. Als je enkele vragen invult, krijg je snel een indicatie of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Voordat je aangifte doet, weet je dan of je recht hebt op aftrekposten als zelfstandigenaftrek of mkb-winstvrijstelling. Word je door de Belastingdienst niet als ondernemer gezien, dan moet je ook inkomstenbelasting betalen. Dat doe je dan als particulier.
Zelfstandigen opgelet!
Wanneer ben je eigenlijk een zelfstandig ondernemer en wanneer niet? De langverwachte wet die hier antwoord op moet geven, laat nog even op zich wachten. Minister Karien van Gennip heeft meer tijd nodig om het wetsvoorstel te verbeteren na alle feedback die vorig jaar tijdens de online consultatie is ontvangen. De publicatie in het eerste kwartaal van 2025 zal niet gehaald worden.
Deze wet maakt deel uit van de plannen van het demissionaire kabinet om de flexibiliteit op de arbeidsmarkt te verminderen. In de afgelopen jaren zijn er al verschillende maatregelen genomen die het werken als zelfstandige minder aantrekkelijk maken, zoals het verminderen van belastingvoordelen en de plannen voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV).
Met meer dan 1,2 miljoen zelfstandige docenten in Nederland, oftewel 13 procent van alle werkenden, is deze wet van groot belang om duidelijkheid te scheppen over de status van zelfstandigen. Het is daarom verstandig om de ontwikkelingen nauwlettend te volgen en je voor te bereiden op mogelijke veranderingen.
Cybercrime is het grootste ondernemersrisico
In 2023 werden in Nederland 2,2 miljoen mensen slachtoffer van online fraude. Bedrijven beschouwen cybercriminaliteit zelfs als het grootste risico voor 2024. Demissionair staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering Alexandra van Huffelen benadrukt, dat digitalisering vooral kansen biedt. Zij zet zich in om de digitale wereld veiliger en betrouwbaarder te maken. Op dit gebied zijn overheidsmaatregelen tegen cybercriminelen van belang. Criminelen kunnen onze meningen en zelfs de rechtsstaat beïnvloeden, maar bovenal brengen ze financiële schade toe. In 2024 zullen nieuwe maatregelen gericht zijn op het versterken van de online betrouwbaarheid en zelfregie, plus het bevorderen van digitale participatie, zegt demissionair staatssecretaris van Huffelen. Het herkenbaar maken van overheidssites is een belangrijk initiatief. Je kunt met de extensie ‘gov.nl’ eenvoudig onderscheid maken tussen authentieke overheidscommunicatie en mogelijke fraude. Advies: Cybercrime vormt een reële bedreiging, maar met de juiste maatregelen en bewustwording kun je jezelf en je bedrijf beschermen. Als mkb’er of zzp’er kun je laagdrempelig aan de slag met cybersecurity. Voor extra controles over digitale veiligheid kun je terecht op veiliginternetten.nl en digihulp.nl.
Factuur klopt niet!
Als je het niet eens bent met een factuur en je komt er niet uit, controleer dan welke algemene voorwaarden van toepassing zijn. Als je wilt reclameren, doe dat dan binnen de betalingstermijn of zo snel mogelijk, zoals aangegeven in de algemene voorwaarden. Stuur een reclamatiebrief per aangetekende post en per mail. Vaak ben je niet volledig oneens met de hele factuur, maar wel met een deel ervan. In dat geval is het verstandig om in ieder geval dat deel te betalen waar je het wel mee eens bent, en dit binnen de betalingstermijn te doen. Hiermee kun je, als er een geschil ontstaat, laten zien dat je van goede wil bent. Bij diensten kan het voorkomen dat de uitgevoerde diensten onvoldoende gespecificeerd zijn. Als het gaat om een afgesproken bedrag, kun je de factuur betalen ‘conform offerte’. Maar als de dienst wordt berekend op basis van uurloon, moet er een duidelijke specificatie zijn van het verrichte werk. Verzamel zoveel mogelijk bewijs voor het deel van de factuur waar je het niet mee eens bent. Wat is er niet geleverd? Welk werk is niet uitgevoerd? De tegenpartij moet dan met tegenbewijs komen, wat niet altijd eenvoudig is.
Als laatste tip: controleer zo snel mogelijk na ontvangst of je de juiste en volledige bestelling, dienst hebt ontvangen. Zo niet, betwist dan zo snel mogelijk.
Begrijpelijke belastingtaal
De bekende blauwe envelop, vaak het eerste teken dat belasting betaald moet worden, kan voor sommigen verwarrend zijn vanwege het taalgebruik. Dit vormt een probleem, vooral bij belangrijke informatie. Om dit aan te pakken heeft de Belastingdienst de Taalscan geïntroduceerd. Dit hulpmiddel beoordeelt brieven op ingewikkeld taalgebruik, jargon en taalniveau, gebaseerd op de LiNT-score, een wetenschappelijke methode voor tekstbeoordeling. Hiermee kan de Belastingdienst de brieven aanpassen zodat ze begrijpelijker zijn, waardoor meer mensen ze zonder hulp kunnen begrijpen.
Jaarlijkse begroting
Als ondernemer wil je zoveel mogelijk inzicht in je financiën en in je geldzaken. Door een jaarlijkse begroting te maken, krijg je hier zicht op. Een begroting is een hulpmiddel om je bedrijf beter te begrijpen.
De voordelen van een jaarlijkse begroting:
- Je komt niet zonder geld te zitten.
- Je krijgt inzicht in waar je bedrijf naartoe gaat.
- Je leert meer over de bedrijfsindicatoren.
- Je kunt bepalen wat je kunt aanpassen om resultaten te krijgen.
- Denk eens aan de volgende topics voordat je een begroting maakt
- Aankomende zakelijke veranderingen.
- Winstgevendheid en margedoelstellingen.
- Aantrekken van vermogen.
TIP: Kijk ook eens wat online marketing voor jouw praktijk kan betekenen
Vergroot je bereik! Online marketing stelt je in staat om je bedrijf zichtbaar te maken op nationaal of zelfs internationaal niveau, zonder grenzen. Met een bescheiden investering kun je een potentieel groeipad verkennen dat je op elk moment kunt aanpassen of stopzetten. Durf die stap te zetten in het digitale landschap en ontdek wat online marketing voor jou kan betekenen. Als je online marketing vergroten invoert in Google, krijg je al veel artikelen, tips en bedrjiven die je hierbij kunnen ondersteunen.