U bent hier:

Hoe voorkomen we een terugval bij onze rt-leerlingen deze zomer? - 32/3

Gastcolumn

Als remedial teacher gespecialiseerd in ernstige rekenwiskunde-problemen en dyscalculie, begrijp ik als geen ander de specifieke uitdagingen die de lange vakantieperiode met zich meebrengt voor onze leerlingen. De zomervakantie staat voor de deur en onze leerlingen zullen zes weken weg zijn van de gestructureerde schoolomgeving. Het behouden van de leerwinst die ze gedurende het schooljaar hebben behaald, is daarom cruciaal.

Een effectieve strategie om een zomerdip bij onze leerlingen te verkleinen, is het actief betrekken van ouders bij het leerproces van hun kinderen tijdens de vakantieperiode.
Ouders spelen een belangrijke rol bij het stimuleren van leren buiten de schoolmuren. Een warme overdracht van mij als rt’er naar de ouders is daarbij essentieel. Dit stelt ouders in staat om tijdens de vakantie op een leuke manier extra aandacht te besteden aan de specifieke leerproblemen van hun kind om terugval te voorkomen.

Het klinkt misschien ouderwets, maar een kaartspelletje kan een geweldige manier zijn om rekenvaardigheden te verbeteren. Of bordspelletjes die je samen met het hele gezin kan spelen, waarbij rekenvaardigheden worden geoefend zonder dat het als ‘schoolwerk’ aanvoelt. Denk hierbij aan spellen zoals Monopoly, waarbij het tellen van geld en het maken van berekeningen een essentieel onderdeel zijn.
Onderweg naar de vakantiebestemming kunnen spelletjes zoals ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’ worden gespeeld, waarbij kinderen worden uitgedaagd om objecten te raden op basis van aanwijzingen zoals vorm, kleur of grootte. Deze spelletjes stimuleren het denkvermogen en de observatievaardigheden van kinderen, wat indirect bijdraagt aan hun rekenvaardigheden.

Naast het verbeteren van rekenvaardigheden kunnen ouders ook talloze mogelijkheden benutten om de taalvaardigheid van hun kinderen te versterken. Moedig ouders aan om lezen te integreren in de dagelijkse routine van hun kinderen tijdens de vakantie, bijvoorbeeld door samen boeken te lezen, de bibliotheek te bezoeken, of audioboeken te beluisteren. Het delen van leesmomenten met kinderen biedt ouders de kans om een sterke band op te bouwen en tegelijkertijd de leesvaardigheid van hun kinderen te verbeteren. Daarnaast kunnen activiteiten zoals woordzoekers bijdragen aan het vergroten van de woordenschat en het verbeteren van spellingvaardigheden. En niet te vergeten, de educatieve apps voor taal én rekenen die het leren omzetten in spel!

Het is van groot belang om ouders te stimuleren om hun kinderen te ondersteunen bij het tijdens de zomermaanden. Door samen te werken met ouders, kunnen we ervoor zorgen dat onze leerlingen de vakantie doorkomen zonder een terugval te ervaren en klaar zijn om het nieuwe schooljaar met vertrouwen tegemoet te gaan.