U bent hier:

"Bij jou krijg ik uitleg wanneer ik een fout maar"

Caroline Boekestijn over de aanpak in haar eigen praktijk in Bussum

 Sinds 2011 begeleidt Caroline leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs in het Gooi. ‘Naarmate je dit werk langer doet, verfijnen     je technieken om altijd het beste uit een kind te kunnen halen. Vaak voel ik me een speurneus, op zoek naar de leemte waardoor de ontwikkeling van een kind verstopt lijkt te zitten.’

 Wat is er bijzonder aan jouw manier van werken?

Ik heb het vandaag aan een leerling gevraagd:‘Bij jou krijg je uitleg bij de fouten. Daar leer ik van’. Dat vond ik een mooi antwoord. Het geldt waarschijnlijk wel voor alle praktijken in Nederland!

Vanaf het intakegesprek staat het kind centraal. Ik voer het gesprek met het kind en vraag pas aan het eind of de ouder(s) nog wat aan te vullen hebben. Het is voor mij heel belangrijk om erachter te komen wat kinderen leuk vinden op school, maar ook buiten school. Daar maak ik in de voorbereiding van mijn lessen dan weer dankbaar gebruik van.

Zodra ik met een kind aan de slag ga, kijk ik breder dan alleen naar het onderdeel waarvoor hij of zij komt. Stof die als bekend verondersteld wordt, blijkt soms nog helemaal niet actief toegepast te kunnen worden. Ik ben heel algemeen georiënteerd dus ik prik in allerlei kennisgebieden om de leemte(s) te zoeken. Dit doe ik voornamelijk bij kinderen van 6 tot 16 jaar.

Samen met het kind een missende steen in de opgebouwde muur vinden, die benoemen en bespreken doet iets met de relatie die we hebben. Als we er samen aan gaan werken en het lukt om het gat te vullen, leidt dat tot samen succes vieren en wederzijds vertrouwen. Ook het zelfvertrouwen groeit, waardoor de inzet van het kind verandert en daarmee ook de instelling op school. Uiteindelijk is de relatie tussen het kind en mijzelf vrijwel gelijkwaardig.

Je maakt elke les op maat. Hoe pak je het aan?

Voor elke les maak ik een aparte planning in Word. Die planning is als volgt opgebouwd:

A. Korte herhaling

Hier herhalen we wat vorige les behandeld is. Lukt het even niet, dan blijft het staan, net zo lang totdat het beheerst wordt.

B. Bespreken thuiswerk

Hier staat het thuiswerk dat we gaan nabespreken. Bij online lessen vraag ik om het van tevoren te appen.

C. Overzicht van de les

Waar gaan we aandacht aan besteden? Het onderdeel van spelling, rekenen, begrijpend lezen etc. waar we aan gaan werken, maar ook uitgewerkt hoe we eraan gaan werken; van welke materialen en/of sites we gebruik gaan maken. Bijna altijd staat daar het 4-stappenplan van Meichenbaum bij (met smiley’s )

Stap 2 heb ik daarbij verder uitgewerkt.

1. Wat moet ik doen?

2. Hoe ga ik het doen?

a. Materiaal (welk materiaal heb ik nodig?)

b. Concentratie (yoga ademhaling)

c. Juiste laatje/app (met welk onderdeel ben ik bezig?)

3. Ik doe mijn werk

4. Ik kijk mijn werk na: wat vind ik ervan? Kritisch naar je werk kijken. Heb ik gedaan wat ze bij stap 1 van me vroegen?!

D. Thuiswerk

Hier staat welk thuiswerk ze kunnen maken. Ik hou dit zo beperkt mogelijk. Het liefst maar 1 bladzijde voor de volgende les. Liever dat ze zelf om meer gaan vragen!

Wat is je belangrijkste succesfactor?

Ik streef ernaar van elke les een feestje te maken en geen opgave. Bij binnenkomst krijgen de leerlingen een glaasje limonade met letterkoekjes. Een stempel op de stempelkaart bij het weggaan, als ze vinden dat de les goed gegaan is. Bij tien stempels mag de leerling een kleinigheidje uitzoeken voor het harde werken. Van stempels, kaarten, stickers, kleine beloningscadeautjes tot aan een chocoladereepje voor de middelbare scholieren. Het creëert een leuke dynamiek in de gezamenlijke doelstelling om verder te komen. De leerlingen komen graag. Vorige week was er een leerling ziek en dus niet naar school geweest, maar ze verzocht toch om een Zoom les in pyjama. Dat kan natuurlijk!

Heb je vragen over hoe Caroline het aanpakt? Stel ze via bureau@lbrt.nl!